“Memòria, vincle afectiu i la reconstrucció de la identitat en el trauma relacional”
Les persones captives per un trauma no poden imaginar un futur diferent. La funció de la memòria no és recuperar el passat, sinó entendre el present i anticipar el futur. Quan el nostre passat és inenarrable les imatges del trauma s’estenen cap al futur de tal manera que les víctimes poden sentir que viuen atrapades en l’escenari del trauma, encara que quedi lluny en el temps. La ruptura del curs biogràfic que suposa el trauma relacional imposa a qui el pateix una necessitat imperiosa de donar sentit al que ha passat, fet que la torna molt més vulnerable als missatges de l’entorn i inclús als de la persona que la va ferir. D’aquesta manera, s’estructura una narrativa adaptada a les circumstàncies del trauma que acostuma a derivar en una visió negativa de si mateixa, que afecta a la gravetat i permanència dels símptomes d’estrès posttraumàtic.
És en aquest sentit que, més que curar a la persona que ha travessat un trauma relacional, la nostra tasca és curar la seva història i reparar amb ella la seva identitat, la seva capacitat per connectar amb els altres i l’esperança de poder viure una vida digna.
En aquest seminari explorarem algunes bases del funcionament de la memòria en el trauma, què és i com es construeix la identitat, com es veu afectada en el trauma, quins reptes impliquen per a la relació terapèutica els guions de vida desplegats en el context del trauma i explorar els recursos que podem utilitzar per rescriure, amb els pacients, la seva història.
METODOLOGIA: Taller teòric i pràctic
IMPARTEIX:
F. Javier Aznar Alarcón , Psicòleg Clínic, Màster en teràpia familiar (1996) i en neurociències (2010). Director de l’Institut de Psicoteràpia Relacional i Narrativa (IPReNa) a la Corunya. Acreditat com a psicoterapeuta i supervisor per ASEPCO (FEAP). Vicepresident de la Secció de Psicoterapies Integratives de la FEAP. Supervisor d’equips i institucions d’atenció a menors en situació de desemparament i risc psicosocial i persones amb trauma complex. Membre de ISPCAN, ISTSS, IAN-E entre altres associacions professionals. Ha dissenyat i desenvolupat els programes de tractament de nens i nenes abusades sexualment i de dones víctimes de violència sexual de la Xunta de Galicia, i treballat en contextes d’hospitalització de dia per adolescents, programes d’intervenció amb families amb menors en situació de risc i desamparament i amb persones que han comés crims violents i contra la llibertat sexual.
DATA I HORA: Divendres 1 d’octubre de 10h a 14h i de 16h a 19h
LLOC: A concretar, subjecte a les mesures de seguretat que ens marqui la normativa.
PREU: 80€
Places limitades, si t’interessa reserva la teva plaça.
Aquesta trobada està prevista de manera presencial, amb les mesures de seguretat que ens marqui la normativa.
Per qualsevol cosa, no dubteu a escriure’ns o trucar-nos.