
Totes les persones mantenim una interacció continua amb els nostres diferents sistemes de pertinença (família, parella, amics, companys, treball, escola, etc..), en els quals influïm i que alhora influeixen en nosaltres. Igualment tots estem implicats en contextos socials, econòmics, polítics, i culturals que també ens influencien. El pensament sistèmic és una aproximació per comprendre la connexió entre la nostra manera d'actuar i l'entorn en la qual es desenvolupa. És per això que resulta impossible entendre les dificultats per les quals travessa una persona al llarg de la seva vida sense tenir en compte el context en la qual viu i les relacions que estableix amb ella.
El model sistèmic, doncs, és perfectament compatible amb els valors de l’acció social, com el respecte i la dignitat de les persones que atenen, i proposa actituds per desplegar-los, com ara l’acceptació i l’autodeterminació. Aporta, també, reflexions entorn del rol del professional i les relacions amb les persones ateses com propostes metodològiques que parteixen d’un marc teòric definit i científicament validat.
Incorporar el model sistèmic en la pràctica professional permet millorar l’autoestima professional i, des d’una base segura i ferma, la reivindicació de l’acció social com element de transformació i de lluita per a la justícia social.

Intensiu a les Pràctiques Sistèmiques i Narratives en Contextos Socials
L'objectiu d'aquesta proposta és acostar a professionals, equips i entitats que treballen en contextos socials i complexos, a l'enfocament sistèmic, relacional i contextual.
Finalitat
Incorporar i entrenar una mirada complementària en la nostra pràctica diària des del model narratiu, relacional i contextual aplicat en contextos socials i comunitaris.
Continguts
- Fonaments teòrics del paradigma sistèmic
- Principis i eines d’intervenció; l'òptica sistèmica com a model d'interpretació en contextos socials.
- El context d’intervenció, l’equip, el professional sistèmic.
- Del professional a la persona, els nostres contextos significatius.
- Anàlisi i discussió de situacions que ens permeti connectar els continguts amb experiències aportades pel grup.
Format
Són 20 hores presencials, que es poden realitzar en diferents formats, adaptant-se a les necessitats dels equips i entitats.

Gestió de conflictes i l’abordatge de la pedagogia sistèmica a l’escola
Cada nen i cada nena porta a la seva família a l'escola
Qualsevol conflicte humà, sobretot el que es refereix a l'educació, requereix d’un context de cooperació i participació. Família i escola comparteixen una funció comú, l’educació dels infants. Per a què això sigui possible s’han d’establir vincles basats en la confiança, la cooperació i el respecte mutu.
Permetran anar actualitzant i revisant les capacitats i els recursos de tot l’equip des d’un marc teoric-reflexiu-pràctic a partir de les inquietuds i malestars. També permetran abordar la convivència i la gestió dels conflictes des d’una perspectiva globalitzadora, afavorint una mirada integradora i amplia i desenvolupant claus, estratègies i tècniques per analitzar, enriquir, reflexionar i promoure el benestar del professional i de la seva pràctica diària.
El marc teòric principal que emmarca aquestes sessions és la pedagogia sistèmica i el model sistèmic relacional.
Finalitat
Promoure actituds i reflexions que facilitin i fomentin la convivència i la comunicació a tota la comunitat d’aprenentatge.
Objectius generals
- Activar capacitats i recursos de l’equip educatiu del centre que facilitin la cohesió i la tasca del treball en grup, així com la gestió dels conflictes que sorgeixen en les comunitats educatives i de les seves complexitat.
- Millorar les estratègies per construir relacions de més qualitat.
- Millorar les estratègies per evitar la desmotivació i el desgast professional.
Aquest tallers formatius es poden realitzar en diferents formats, adaptant-se a les necessitats dels equips i entitats, contacta amb nosaltres.

Tallers monogràfics per acompanyar a les famílies amb infants i joves i el seu procés vital des de l’enfoc sistèmic-relacional
Espai formatiu de comunicació i reflexió per compartir inquietuds i sentiments en la que ens trobem immersos en la relació pares –fills i introduir la perspectiva sistèmica en la comprensió de las dinàmiques familiars de la que tots formem part. Es pretén també generar un espai on els pares i mares reflexionem sobre la nostra pròpia experiència de maternitat i paternitat, on puguem contemplar, sense judici moral, les capacitats i limitacions davant les funcions parentals.
- L’estructura familiar: nous models d’organitzacions familiars
- La mirada sistèmica i l’adolescència
- La mirada sistèmica i el procés d’adopció familiar
- La mirada sistèmica i la relació família- escola
Encantats d'escoltar-te
Contacte
Nota: En compliment del que s'estableix en la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que, mitjançant aquest formulari, les seves dades personals quedaran incorporades i seran tractades en els fitxers “Clients” propietat de Les Vies, amb l'objectiu de poder oferir-li els nostres serveis. Així mateix, l'informem de la possibilitat que exerceixi els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les seves dades de caràcter personal, enviant escrit a icentrelesvies@gmail.com