Continuem amb la formació de teràpia narrativa quan el món encara pateix els efectes de la pandèmia, del canvi climàtic i dels conflictes armats arreu del planeta . Una situació que ha estat una oportunitat de plantejament sobre la salut individual i comunitària, l’actitud envers les autoritats, la responsabilització individual dels nostres cossos, la menyspreada salut emocional, la desigualtat dels efectes segons les condicions socioeconòmiques i el lloc de residència, l’aplicació de la llei de les cures inverses a nivell mundial, etc. En aquesta situació, en què aflora la necessitat d’una construcció col·lectiva de les solucions als problemes, la teràpia narrativa persevera en la participació constant de la persona o sistema per experimentar noves possibilitats amb més autenticitat…
I és que les persones donem sentit a l’experiència a través d’històries: ens expliquem la nostra vida, expliquem les dels altres, la història del nostre poble… Cada cultura converteix certs relats en dominants en detriment dels altres, que són marginats. Michael White i David Epston, creadors i pioners de la teràpia narrativa, es van fer preguntes sobre els discursos dominants i les pràctiques de poder que afecten directament les vides de les persones. Molt influenciats per la filosofia de Michel Foucault, van partir de la base que a la societat occidental es creen i es mantenen uns discursos “oficials” que categoritzen i classifiquen les persones i determinen què es considera veritable i normal.
Aquest model té una dimensió social i comunitària, és un enfocament respectuós i no culpabilitzador, que situa les persones com a expertes de les seves pròpies vides. És un canvi de conceptualització respecte a qui busca ajuda, deixa de ser un pacient, un client, un usuari..…..per a ser una persona que forma part activa del procés de canvi i recerca. La persona no és el problema; el problema és el problema: no forma part de la persona, sinó que la persona té la capacitat de modelar-ho (definir-ho, decidir quina importància li dona, etc.) i de trobar la manera de resoldre-ho… o dissoldre-ho!
Aquesta formació ens convida a descobrir aquesta pràctica a través de la reflexió teòrica i les vivències al voltant de les idees fonamentals de la teràpia narrativa i les seves pràctiques, com l’absent però implícit, les converses d’externalització i reautoria, el treball amb els efectes del trauma, les cerimònies de definició i converses i com entenem el concepte d’agència personal.
INTENCIONS
Introducció a la formació i a les pràctiques narratives
Mapes i converses
Pràctiques i efectes
Tancament
MODALITAT PRESENCIAL
De març a novembre de 2022: un seminari obert (i residencial pels participants a la formació)de tres dies al març, 5 mòduls de dissabte (al Centre les Vies de Girona)i un mòdul residencial al novembre.
CALENDARI 2022
Març: divendres 18 i dissabte 19 i dimenge 20 SEMINARI OBERT “RESPONENT AL TRAUMA. UNA PERSPECTIVA NARRATIVA”
Juny: dissabte 18 “SUPÒSITS I REFERENTS DE LA TERÀPIA NARRATIVA” Cercant esperances; “On hi ha realcions de poder hi ha possibilitats de resistència” , Foucault.
Setembre: dissabte 17 “LA TERÀPIA NARRATIVA EN L’EXPERIÈNCIA DELS PROFESSIONALS“
Octubre: dissabte 15 “PRÀCTIQUES I EFECTES”
Novembre: divendres 18, dissabte 19 i diumenge 20. SEMINARI OBERT “LA TERÀPIA NARRATIVA, VIOLÈNCIA I ABÚS”
Carolina Letelier
Ítalo Latorre
Romina Martínez
Bru Pellissa
Rosa Fernández
DIRIGIT A
Professionals de l’àmbit social, sanitari i educatiu i aquelles persones que vulguin introduir l’orientació narrativa a les seves pràctiques professionals.
MATRICULACIÓ-TANCADA
EN CURS!
CONTACTE
Centre Les Vies, Pràctiques Sistèmiques i Narratives
C. Manel Bonmatí i Romaguera, 15 de Girona
centrelesvies@gmail.com
+34 872 09 34 42 – 619 851 263
COORGANITZA
Les Vies
Pranas Chile
d